Önkéntesség

MI AZ ÖNKÉNTESSÉG?

Az önkéntesség, más néven voluntarizmus azt jelenti, hogy külső nyomás nélkül, saját belső indíttatásból vállalunk valamit.  A kifejezés a latin voluntariusból származik, ami hajlandót jelent.  Nagyon fontos eleme az önkéntességnek tehát a tudatosság, a választás, azaz tudatosan mellé állunk valamilyen számunkra is fontos ügynek.  Az önkéntesség olyan cselekvést jelent, amiért nem kapunk, persze nem is várunk ellenszolgáltatást, mégis hasznot nyújt a tágabb közösség számára.  Nem vagy legalábbis nem elsősorban azért csináljuk, hogy közvetlen személyes hasznot hajtsunk belőle. 

KI AZ ÖNKÉNTES?  

Aki észreveszi, hogy másoknak segíthet, azzal, hogy csökkenti problémáját, enyhíti fájdalmát, örömet okozhat, egyszóval másokért, nemcsak magáért és családjáért, hanem egy kisebb-nagyobb közösségért cselekedni képes.  Mindenki, aki hisz az önként mások javára ellenszolgáltatás nélkül végzett munka fontosságában.  Sokan gondolják, hogy az elvégzett munkát meg kell fizetni.  Igaz, a piacgazdaságban a munkát értékeként kell díjazni, mégis számtalan olyan eset van, amikor azt érezzük, meg kell tennünk, pénz nélkül is időt, energiát, munkát kell végeznünk mások javára. 

MI MOTIVÁL BENNÜNKET ERRE?  

Sokunkat a hitünk, meggyőződésünk. Sokan azért vállalnak önkéntes munkát, mert jó, nagyon jó egy közösséghez tartozni, amely hasznos, értelmes célokat követ, s amellyel a leendő önkéntes egyetért.  Lehet, hogy az önkéntes munka visz közelebb az életpályámon megtalálni a szakmámat. Mások azért dolgoznak önkéntesként, mert szeretnének egy közös célt, például környezetük megszépülését elérni.  Megint mások szociálisan érzékenyek, és a bajba jutottaknak, elesetteknek akarnak segíteni.  Ezerféle motívum alapján vállalhatunk önkéntes munkát, mások javára, fizetség nélkül.  Csak azt kell tudnunk: ez a munka is felelősségteljes munka, ezt is jól kell végezni, nem lehet arra hivatkoznunk, mert nem kapunk ellenszolgáltatást, ezért csak tessék-lássék munkát végzünk.  Nem, az önkéntesség és az eredményesség összefügg: szeretnénk megtapasztalni annak örömét, hogy időt, tudást, energiát áldoztunk arra, amit vállaltunk. 


SZERETETTEL VÁRUNK CSAPATUNKBA ÖNKÉNTESEKET !  FOGJUNK ÖSSZE EGY JOBB VILÁGÉRT!  

Ha úgy érzed, buzog benned a tettvágy, szívesen dolgoznál szép célokért, közösségben - kérünk, jelentkezz nálunk önkéntesként, hogy rendszeresen értesülhess megmozdulásainkról. A jelentkezés nem jelent elkötelezettséget. 
Küldd el e-mailben neved, telefonszámod, a várost/községet, ahol élsz, már felismert képességeidet, és a területe(ke)t/témákat, amelyekben szívesen segítenél!